5 tips til mindre affald

5 tips til mindre affald

Feb 24, 2023Sara Schelde

Dette blogindlæg handler om mine 5 bedste tips til, hvordan du producerer mindre affald. Nogle har måske hørt om "trash jars", hvor man samler alt affald man forbruger/producerer i en beholder.

Dette gør man for at gøre sig selv opmærksom på, hvor meget affald man forbruger. Det kan være en sjov måde at blive opmærksom på, hvor meget affald man faktisk forbruger bare på en dag! Det kan være ret chokerende, og der er helt sikkert en del, hvor man slet ikke opdager affaldet i dagligdagen.

Man behøver dog ikke at indsamle alt sit affald, for at blive mere bevidst over sit affaldsforbrug.

Med de følgende 5 tips kan du mindske dit affaldsforbrug. Som med så meget andet - når først man bliver opmærksom, så kan man pludselig blive helt konkurerende med sig selv, og gå mere og mere op i det.

 

#1: Undgå engangsforbrug 

Engangsforbrug afgiver ofte en form for affald. Enten som emballage eller hele produktet der smides ud, efter det er brugt. Det kan ret simpelt undgåes ved at erstatte det med genanvendelige produkter.

Prøv at tænk over, hvor mange sugerør, du kan spare gennem et helt liv? Hvor mange engangsbind/tamponer, en kvinde forbruger og kan spare? Hvor mange plastikposer, du kan undgå, hvis du bruger stofposer? Og måske kan papkassen fra din seneste webordre være brugbar? Har du brug for en kasse til julepynten eller opbevaring af småtterier i skabet? Og din glasflaske fra tomatsovsen kan måske være en flot vase eller bruges til hjemmelavet saft?

 

For hvert 1 kg plastaffald, som genanvendes frem for at blive sendt til forbrænding, sparer vi energi svarende til en gennemsnitlig husholdnings standby-forbrug til alle elektriske apparater i 14 dage

Miljøstyrelsen og FORCE Technology.

 

#2: Find produkter af god kvalitet

Produkter i god kvalitet holder ofte længere. Nogle gange koster kvalitet flere penge. Nogle gange har prisen intet med kvalitet at gøre. Vi fokuserer på at finde produkter af høj kvalitet, som kan holde til mange års brug.

Vi fokuserer også på, at vores varer så vidt muligt skal være tidsløse og klassiske i design, så det ikke "går af mode". De bør ikke udskiftes fordi det har en forkert farve. Generelt skal vi øve os i, at være bedre til at beholde, selvom det måske ikke er den største mode lige nu. Vi skal prøve at gøre op med køb og smid ud kulturen. I stedet skal vi finde ting vi elsker, som vi kan bruge rigtig, rigtig mange gange.

 

#3: Minimer produkter med emballage

Emballage er ofte affald. Nogle gange er emballage nødvendigt, andre gange kun for praktik, og man kan nogle gange godt tænke, hvorfor produkter er i emballage overhovedet. Vi har flere produkter, som slet ingen emballage har. Og ved næsten alle vores produkter med emballage, er emballagen genanvendelig eller nedbrydelig.

Tag fx. shampoobarer - her har vi varianter helt uden emballage. Nogle produkter skal have emballage. Her kan du være opmærksom på, hvilken emballage det er. Fx kan glas, aluminium og pap affaldssorteres og bruges igen.

Du kan også prøve kræfter med selv at lave flere af dine ting. Fx kan du spare emballage (og penge), ved selv at lave plantemælk. Se mere om dette i vores indlæg om plantemælk.

 

#4: Affaldssortér

At minimere emballage og at fokusere på emballage der kan genanvendes, leder op til affaldssortering.

Det er faktisk ret nemt at afaldssortere, hvis du går op i de andre punkter i indlægget. For så vil du pr. automatik nok have mindre affald at sortere, og det er nemmere at sortere, når det ikke er “blandingsemballage” med fx både pap og plastik. Gå efter produkter og varer med mulighed for at sortere de forskellige elementer af produktet eller emballagen.

Jeg har selv oplevet, at vores "restaffaldspose" faktisk næsten er svær at få fyldt op, når vi sorterer papir, plast, pap, metal, glas og madaffald. Hvad er der så snart tilbage?

Vores shampoobarer er faste - så du undgår plastikflasken.

 

Bare ved at sortere 8 alufoliebakker fra fx leverpostej frem for at sende dem til forbrænding, spares miljøet for en CO2-udledning svarende til en tøjvask

Miljøstyrelsen og FORCE Technology

 

#5: Komposter dine madrester

Hvis du vil have noget ud af affaldet, og lade det indgå i en “full circle”, kan du kompostere dine madrester. Komposten kan blive den skønneste gødning for planter og jord, og dit madaffald bliver helt naturligt “upcyclet” fra affald til god muld.

Du kan også anskaffe dig en sød hønseflok - de guffer de fleste madrester i sig med stor glæde, gøder jorden, er super hyggelige og lette at passe. Det er dog lidt et større skridt end en kompostspand ;)

 

Hvordan minimerer vi affald hos Simpelt.dk?

Vi er ekstremt opmærksomme på vores eget affald. Vi sørger for at genbruge så mange papkasser fra leveringer, som vi sender jeres ordre i. Det er ikke altid de smukkeste kasser, men de virker stadig, og så skal de bruges. Vi sætter et lille mærkat på dem, som er genbrugte, så i kan se det.

Vi affaldssorterer også pap, papir, plastik, metal osv. Vi er meget opmærksomme på, om vores produkter leveres i genanvendelig emballage, og har faktisk meget få produkter, der kommer med emballage, der ikke kan genanvendes i en eller anden form.

 

Når en husstand sorterer alt sit husholdningsaffald til genanvendelse frem for at sende det til forbrænding, giver det en energibesparelse svarende til hele husstandens energiforbrug til vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine

Miljøstyrelsen og FORCE TechnologyKommentarer (0)

Der er ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at lægge en besked!

Efterlad en kommentar

Flere artikler fra Simpelt.dk's blog

Har du set disse?

Simpelt shampoobar 01 allergy certified uden duft
Simpelt shampoobar 01 allergy certified uden duft
Simpelt shampoobar 01 allergy certified uden duft
Simpelt shampoobar 01 allergy certified uden duft emballage
Simpelt shampoobar 01 allergy certified
Simpelt shampoobar 01 uden duft
87,00 kr
Simpelt shampoobar 01
Allergicertificeret
Simpelt shampoobar 02
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin uden SLS
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin curling girl
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin alle hårtyper
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin uden plastikfemballage
87,00 kr
Simpelt shampoobar 02
Simpelt shampoobar 03
Simpelt shampoobar 03
Simpelt shampoobar 03
Simpelt shampoobar 03
Simpelt shampoobar 03
87,00 kr
Simpelt shampoobar 03
Allergicertificeret
Simpelt balsambar 01
simpelt balsambar emballage
simpelt balsambar
Simpelt balsambar 01
Simpelt balsambar 01 uden duft
133,00 kr
Simpelt balsambar 01
Allergicertificeret
shampoobar mini allergy Certified Simpelt
Simpelt mini shampoobar 01 uden duft
Simpelt mini shampoobar 01 uden duft emballage
30,00 kr
Simpelt mini shampoobar 01
Allergicertificeret
Simpelt mini shampoobar 02
Simpelt mini shampoobar 02 emballage
Simpelt mini shampoobar 02 med duft af mandarin
30,00 kr
Simpelt mini shampoobar 02