Hårtype - krøller

Krøllet hår har en anden struktur i hårstrået end glat hår. Hårstrået har et skellag, som åbnes og lukkes fx. når det vaskes.

Et krøllet hår fra naturens side - eller permanentet - har et åbent skellag hele tiden, og er "skadet".

Det skal derfor have en særlig pleje og behandling. Krøllet hår har lettere ved at frizze og kruse

Hvad er Curly Girl-metoden?

Har du krøller kan du med fordel pleje dit hår efter Curly Girl metoden. Curly girl metoden handler om at sætte sine krøller fri fra tyngende og udtørrende ingredienser ved først og fremmest at fravælge shampoo med sulfat.

Følger du metoden skal du undgå brug af produkter med silikone, udtørrende alkoholer og skarpe sulfater.

3 hårpleje-tips til krøller

Disse 3 ting bør du være opmærksom på

Krøllet hår har en anden struktur i hårstrået end glat hår. Krøllet hår har lettere ved at frizze og kruse

Herudover bør du med krøllet hår prøve at undgå føntørring ved høj varme, samt at børste håret tørt. I stedet anbefales det at du reder håret i badet, når du har masseret balsam ud i håret. Brug enten fingrene eller din hårbørste. 

Krøllet hår skal have masser fugt. Både indefra og udefra. Vælg derfor shampoo og balsam med masser fugt – Simpelt shampoobarer og balsambar er lavet på grundopskrifter med flere fugtgivende ingredienser. 

Benytter du dig af curly girl metoden, bør du undgå følgende:

Sulfater findes i rigtig mange (især flydende) shampooer. På ingredienslisten kan du kende sulfaterne under navne som f.eks Sodium Laureth Sulfat (SLES), Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Ammonium Laureth Sulfate (ALS).

Sulfat er en sæbeingrediens, som renser håret. Sulfaterne fjerner desværre også de naturlige olier fra hår og hovedbund, og kan være skrappe ved hovedbunden. Særligt krøllet og gråt hår vil miste sin glans og i stedet blive tørt og kruset, fordi det er meget tørt fra naturens side.

For at genvinde det smukke, skinnende look, håret har mistet ved brug af sulfatholdig shampoo, vil mange ty til blødgørende og glansgivende stylingsprodukter, som muligvis indeholder silikone

Curly girl's co-wash metode kræver, at du udskifter alle silikoneholdige produkter i din hårpleje. Silikone kan nemlig tilstoppe hovedbunden og lukke hårstråene inde. Silikonen giver umiddelbart et smukt og velplejet hår, men lægger sig som en barriere, så håret ikke kan optage fugt.

Silikone finder du både i shampoo, balsam og gele. Du kan genkende silikone i ingredienslisten på, at de ender på -cone eller-oxane.

Shampoobar 01 indeholder broccolifrøolie, som af nogle kaldes ”naturens silikone”, da det kan give håret samme shine og velplejede look som silikone. Dog uden at lukke hårståret inde. 

Alkohol i fx gele udtørrer dit hår. Ifølge Lorraine Massey (skaber af metoden) er det ok, at der er cetyl alkohol i shampoo og/eller balsam, da det bliver skyllet ud med vand. Alkohol finder du specielt i gele.

Alkohol er lidt sværere at finde rundt i på INCI-listen, da alkohol på ingredienslister også dækker over ”godkendte” fedtalkoholer, som er nærende og plejende. Led efter de alkoholer der hedder “alkohol”, “alkohol denat”, “ethanol” eller “methanol”, og undgå disse

Simpelt shampoobarer og balsambarer er alle uden disse ovenstående ingredienser.  

Når du har krøller, er en shampoo uden sulfater, alkohol og silikone velegnet. Simpelt shampoobar indeholder ikke disse ingredienser, og er derfor velegnet til krøller. Shampoobaren bør benyttes i det våde hår, og du bør vaske håret 2 gange for optimal pleje.

Har du tykt hår og krøller, kan det være en fordel at vaske håret 3 gange (hvor den første gang ikke er så dybdegående). Herved sikrer du, at du får renset håret helt igennem.

Nogle personer med krøller har god erfaring med balsam, andre har ikke. Balsambaren er velegnet til krøller, da den er fugtgivende, men ikke får håret til at klaske sammen. Krøllet hår kan have tendens til at ”frizze” meget, og derfor kan det have ekstra godt af balsambarens fugtigvende pleje. Simpelts balsambar er ikke leave-in, og bør vaskes ud.