Plastik er et rigtig godt og vigtigt materiale til mange ting. Vi kan og skal ikke stoppe med at bruge plastik – det er både urealistisk og forkert. Så hvorfor skal vi mindske plastikforbruget?
Vi har et stort overforbrug af plastik, hvor vi ikke nødvendigvis har behov for plastikken, og det har stor betydning for miljøet.
Hvorfor er plastikemballage et problem?
Plastikemballage udgør over 1/3 af al produceret plastik. Men hvorfor er det et problem?
Produktion af plastik
Produktionen af plastik er ret ressourcekrævende. Plastik laves typisk ud fra olie og gas, som er fossile ressourcer – og som er ikke-fornybar ressourcer.
Plastik kan tilføres forskellige tilsætningsstoffer for at give den mere specifikke egenskaber
Nogle tilsætningsstoffer er særligt problematiske for menneskers sundhed eller for miljøet. Der er f.eks stoffer der er hormonforstyrrende, kræftfremkaldende, skadelige for forplantningen eller svært nedbrydelige. Hvis du vælger Svanemærket undgår du dem.
Plastiks levetid
Plastik er et enormt slidstærkt og holdbart materiale. Det er både godt og skidt. Når plastik bruges som emballage eller til engangsprodukter, har det en kort levetid.
Men materialet kan holde til langt mere, og bliver altså ikke ’udnyttet’ til fulde.
Vores forbrug af plastik - særligt emballager, er et kæmpe ressource- og energi-spild.
Det er et særligt stort problem i en tid, hvor vi skal passe godt på vores ressourcer og undgå unødigt energiforbrug fra fossile brændstoffer.
Samtidig har netop emballagerne lav værdi blandt andet fordi de ofte er lavet af komplicerede og blandede materialer eller forskellige plasttyper, der gør det svært at genanvende.
Derfor ender meget af engangsplastikken i naturen og lossepladser i fattigere lande. Et problem både for de økosystemer, dyr og lokalsamfund, der må leve i og med det.
Genanvendelse af plastik
Ved engangsprodukter og emballage, er plastikken ofte lavet i plastkombinationer, hvilket gør det umuligt at genanvende.
Herved ender det enten på forbrænding eller store lossepladser i udlandet - eller direkte i naturen.
Ca. 1/10 af al plastik ender med at blive genanvendt. Når plastikken er af en type der kan genanvendes, vil det desværre blive downcyclet.
Downcycling er et begreb der dækker over forringelse af produktet, der bliver genanvendt.
Altså kan du ikke sortere en shampooflaske til genanvendelse, genanvende den, og så få en ny shampooflaske ud. Plastik forringes i genanvendelsesprocessen, og det bliver et ringere plastprodukt, der kommer ud af genanvendelsen.
Hvad sker der med plastik der ikke genanvendes?
Der er 3 scenarier for plastik, der ikke kan genanvendes.
Forbrændingen
Den mest brugte i DK. Plastikken bliver forbrændt på industrielle forbrændingsanlæg – eller i fattigere lande ved åbne og ikke-kontrollerede afbrændinger. Ved ikke-kontrollerede afbrændinger kan det have store konsekvenser for miljø og sundhed med de stoffer som afgives.
Deponi eller lossepladser
I fattige lande er det ofte bare åbne lossepladser, hvor affaldet risikerer at blæse væk og videre ud i naturen. Nogle lande har åbne lossepladser tæt ved kyster eller floder, så affaldet kan udledes direkte til havet.
Naturen
Det lander direkte i naturen, hvis det bevidst smides som henkastet affald eller det tabes på anden vis, f.eks. overfyldte skraldespande.
Alle tre scenarier har konsekvenser for vores miljø. Desværre.
Hvad sker der med plastik der ikke genanvendes?
Der er 3 scenarier for plastik, der ikke kan genanvendes.
- Forbrændingen: Den mest brugte i DK. Plastikken bliver forbrændt på industrielle forbrændingsanlæg – eller i fattigere lande ved åbne og ikke-kontrollerede afbrændinger. Ved ikke-kontrollerede afbrændinger kan det have store konsekvenser for miljø og sundhed med de stoffer som afgives.
- Det lander på deponi eller lossepladser. I fattige lande er det ofte bare åbne lossepladser, hvor affaldet risikerer at blæse væk og videre ud i naturen. Nogle lande har åbne lossepladser tæt ved kyster eller floder, så affaldet kan udledes direkte til havet.
- Det lander direkte i naturen, hvis det bevidst smides som henkastet affald eller det tabes på anden vis, f.eks. overfyldte skraldespande.
Alle tre scenarier har konsekvenser for vores miljø.
Plasttyper
Polyethylenterephthalat (PET) | Plastikflasker Fødevareemballage |
Polyethylen (PE) | Kødbakker Øl/sodavandskasser |
Polypropylen (PP) | Tøj Sportsundertøj Emballage til færdigretter |
Polystyren (PS) | Legetøj Flamingo Engangskopper |
Polyvinylchlorid (PVC) | Hård PVC: Tagrender, nedløbsrør Blød PVC: Medicinsk udstyr, regntøj, bolde |
Polyamid (Nylon) | Nylonstrømper Telte Sportsudstyr |
Hvem har ansvaret i plastikproblematikken?
Hvad kan du SELV gøre?
Man kan selv lave mange ændringer i sin hverdag, som kan være med til at mindske plastikforurening.
Vi skal først og fremmest bruge mindre plastik. Især alt hvad man kun bruger én gang, før det smides ud og bliver til affald, skal man så vidt muligt undgå, selvom det kan være svært.
Skru ned for dit engangsforbrug og find alternativer dér, hvor det giver mening. Om det er en genbrugelig drikkeflaske, et stofnet eller finde produkter helt uden plastikemballage.
Politikere
Politikerne er afgørende i det store perspektiv. Det er politikerne, der skal sætte de globale og landsdækkende rammer for, hvordan plastik må/bør/skal bruges og hvordan vi bl.a. kan mindske det unødige brug landsdækkende.
I 2020 blev det ulovligt med gratis plastikbæreposer, for at mindske forbruget, mens det fra EU blev ulovligt at benytte bl.a. plastik-engangs-sugerør i 2021.
Virksomheder
Virksomheder, der laver plastikprodukter har en stor og vigtig rolle og et ansvar for at forhindre plastikspild.
De kan f.eks. lave produkter, der er nemmere at sortere og genanvende, eller benytte andre materialer.
De kan være med til at designe produkter, der kan indgå i genbrugssystemer, og at samarbejde med andre virksomheder som laver systemer til at genbruge, vaske og genopfylde produkter, så vi kan få produkter på markedet, som er mest muligt bæredygtigt.
Kommentarer (0)
Der er ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at lægge en besked!