Find din hårtype

Hvis du gerne vil pleje dit hår bedst, er det godt at vide, hvilken hårtype du har, og hvordan du plejer denne hårtype bedst.

Hvad er hårtyper?

Test dit hår, og find din hårtype

Antallet af hårstrå er både genetisk og bestemt af din livsstil. Både stress, ubalance i hormoner, usund kost og sygdom kan påvirke mængden af hårstrå i en retning, hvor du kan miste hår.  

Træk dine fingrer gennem håret forfra, og hold håret tilbage, så du kan se hovedbunden. Se hvor tæt dine hår sidder. Sidder der mange hår, eller er det nemt at se hovedbunden? Dette siger om du har kraftigt, medium eller fint hår.

Hårets tykkelse er genetisk, og er ikke noget du kan påvirke. Din hårtype kan være tynd, medium eller tyk.

Alles hovedbunde producerer naturlige olier og sebum. Det er dog forskelligt, hvor meget vi hver især producerer og hvor tydeligt det ses på håret. Du kan have fedtet hår, kombineret hår eller tørst hår. 

Test ved at vaske håret om aftenen, og om morgenen kan du duppe hovedbunden med en serviet. Hvis den er meget fedtet, har du en stærk tendens til fedtet hår.

Hvis dit hår er sundt og stærkt, kan det strækkes op til 50% i våd tilstand. Du kan selv teste det, ved at trække et hårstrå ud i badet, og trække det i hver sin retning. Knækker det hurtigt, har det lav elasticitet. Kan du trække håret langt, har det en god elasticitet. 

Du kan teste din porøsitet kan testes ved at lægge et hårstrå i et glas med vand. Vent et par minutter og se, hvor i glasset håret placerer sig. Hvis det placerer sig i overfladen, har du lav porøsitet.

Hvis dit hår har lav porøsitet er det fordi antallet af porer er lavt, og hårstrået dermed ikke absorberer så meget vand. Det kan vise sig ved, at det tager lang tid at tørre dit hår. 

 

Hvis du har høj porøsitet vil det synke til bunden. Ofte er kemisk skadet hår med lav porøsitet. Dette hår kan også opleves som ofte at være frizzy og filtret. 

Du kan tjekke dit hårs krølle-struktur. Tag et hårstrå og læg det fladt på et bord. 

Glat hår – håret ligger fladt på bordet og det er højst sandsynligt også et fint hår.

Bølget hår – håret bugter sig med s form. 

Krøllet hår – Store løse eller tætpakkede krøller viser sig. Selvom du strækker hårstrået på bordpladen, vil det forblive krøllet

Kinky krøller – Super tætparket krøllet hår. 

Bliv klogere på din hårtype

- og hvordan du plejer den bedst
Krøller

Krøller

Lær mere om din hårtype
Simpelt hårbørste i certificeret bøgetræ

Tykt

Lær mere om din hårtype
Skæl eller tør hovedbund

Skæl eller tør hovedbund

Lær om din hårtype
Fint

Fint

Lær om din hårtype
Kombineret

Kombineret

Lær om din hårtype
Fedtet

Fedtet

Lær om din hårtype

God hårvask til alle hårtyper

Lige meget hvilke hårtyper du har, gælder disse tips
Vask regelmæssigt

Det er vigtigt, at du vasker dit hår regelmæssigt – ikke for ofte og ikke for sjældent ift. til din hårtype og din livsstil. Læs mere her

Vælg pH-balanceret

For at give din hovedbund de bedste forhold, bør du vælge en shampoo, der er pH-balanceret, så den matcher hovedbunden. Dette hjælper både hovedbunden til at bibeholde balance, men også at dit hår ikke efterlades stift, kruset eller fx fedtet og klasket, fordi din hovedbunds balance driller.

Vask hovedbunden - ikke spidserne

Det er hovedbunden der skal vaskes, da det er den, der bliver fedtet, snavset osv. Spidserne behøver ikke hårvask – shampooen der glider ned i spidserne under vask er rigeligt til spidserne. Ved at undgå at fokusere på at vaske spidserne er, at du ikke slider unødvendigt meget på spidserne, som i forvejen er det tørreste på håret.

Korrekt temperatur

Prøv at undgå for varmt vand i dine både. Hvis du er til det, kan du afprøve med at tage et veksel-varme-bad, hvor du et par gange undervejs i badet skruer ned for varmen, får et koldt gys, og så tilbage til lunkent vand. 

Vask 2 gange

For at få den bedste hårvask, der både er dybdegående og efterlader håret renest, anbefaler jeg 2x hårvask. Læs mere her

Simpelt shampoobar vejledning i brug
Vælg pH-balanceret
Vask hovedbunden - ikke spidserne
Simpelt shampoobar vejledning i brug
Vask 2 gange
Hvad synes kunderne?

Erfaringer med Simpelt shampoobarer

Red håret rigtigt

Håret er skrøbeligst når det er vådt, og derfor bør du vælge en børste der ikke flår i dit hår, hvis du reder det i våd tilstand. Det gælder sådan set også, når du har tørt hår. 

Jeg anbefaler en børste i træ, da materialet er naturligt, og ikke skaber friktion med håret. Herudover har Simpelt hårbørste nogle store runde pinde, med godt mellemrum imellem, som gør den mild at rede håret med.

Den masserer hovedbundens naturlige olier ud i hele hårstrået, hvilket både er sundt for håret, samt giver en naturlig glans. 

Red gerne håret nede fra, hvor du tager spidserne først, og evt. holder fast midt på hovedet, så du ikke hiver i hele håret. Herefter kan du rede toppen, og derefter det hele samlet.

Red gerne håret lige lidt længere, end du egentlig tænker, og få den fulde effekt af børstens egenskaber (hvis du bruger en Simpelt hårbørste). 

Giv dig selv en hovedbundsmassage

Hovedbundsmassage er ikke kun rart - det stimulerer faktisk også blodcirkulationen til hårsækkene. Det kan stimulere hårvæksten