Din guide til ammehår

Din guide til ammehår

Feb 08, 2024Emma Bech Hansen

Når du bliver gravid, gennemgår din krop en stor omvæltning. Det er dog ikke kun, når du er gravid, men også i tiden efter fødslen, sker der forandringer.

Mange oplever at få ”ammehår”, hvor de i perioden efter fødslen, oplever tab af hår, tyndere hår og for nogle også en ny struktur i håret. 

 

Hvad er ammehår?

Under graviditeten oplever mange kvinder, at deres hår er tykt, glansfuldt, vokser måske hurtigere, og nogle beskriver det som om, at deres hår aldrig har været pænere. Til gængæld oplever de også, at det aldrig har været dårligere end i de cirka 3-9 måneder efter fødslen.

Dette skyldes bl.a. hormonbalancen. Under selve graviditeten har kroppen et forhøjet niveau af østrogen, der gør, at du ikke fælder som normalt. Graviditeten udskyder den naturlige udskiftning af håret. Derfor vil det – når du ikke længere er gravid, og østrogen-niveauet igen falder, begynde at falde af. Alt det hår, du ikke mistede under graviditeten.

 

Hvad kan man gøre mod ammehår?

Hår er ikke til at fikse over natten. Ligesom med så meget andet med kroppen, tager det tid, og det er primært den indre pleje, der har størst effekt.

Først og fremmest er det vigtigste at huske på: det er normalt. De fleste andre kvinder, der har været gravide, har oplevet dette. 

Derefter skal det siges, at det kan føles enormt voldsomt at miste håret på den måde. At miste håret kan være tydeligt på udseendet, og kan være rigtig svært for selvsikkerheden.

 

Undersøg om din krop er i balance

Hårstrået vokser inde i kroppen, og så snart det har brudt hud-barrieren, er det dødt materiale. Derfor kan du ikke påvirke hårets vækst via selve hårstrået. For at stimulere hårvæksten skal det ske inde fra selve hårsækken, hvor håret dannes, eller lige ved hårroden.

Du kan starte med at gå til lægen og få undersøgt, om din krop er i balance med henblik på vitaminer og mineraler.

 

Elsk din fedtede hårbund

Din hovedbund skaber helt naturligt sebum, som også er dét, der gør at dit hår kan se fedtet ud. Sebum plejer og giver fugt til hårstrået – bedre end noget andet produkt, og det er derfor er det vigtigt, at få det distribueret ned i hele hårstrået. Dette kan du gøre ved at rede håret med en træhårbørste.

Som tidligere nævnt er hårstrået dødt, og det er også derfor at spidserne tit er tørre. Ved at ’trække’ sebum fra hovedbunden, kan du pleje og beskytte hele hårstrået, og samtidig efterlades håret med glans.

Der findes en huskeregl med 100 børstetag om dagen. Det er egentlig ikke så vigtigt, at det lige er 100 børstetag, men at du bruger minimum 2-4 minutter på at rede igennem.

 

hårbørste god for hovedbund

Hårmassage giver ilt til hårcellerne

Hårmassage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, som øger iltningen af hårcellerne. Du kan læse meget mere om dette her, og få en faglig uddybning af hårcellernes opbygning.

Vi har udviklet en hårmassage-børste specielt til dette formål. Se den her

 

Vask dit hår hyppigt

Mange har nok hørt om, at vi skal vaske håret sjældnere, fordi det skaber ubalance i hovedbunden, og håret hurtigere bliver fedtet osv. ved for hyppig hårvask.

 

Dette vil vi gerne udfordre lidt:

  • For det første kan du have en hårtype, der synes fedtet hurtigere end andre. Herudover kan du have en livsstil eller blot en krop, der sveder mere end andre. Bruger du styling-produkter, skal du heller ikke gå for længe, uden at rense disse ud.
  • Det har skabt en kultur, hvor vi hellere bruger tørshampoo flere dage, for at håret ikke synes fedtet. Men det er altså ikke super sundt for hovedbunden. Mere om det længere nede i indlægget
  • Bruger du en shampoo, der er pH-balanceret og er skabt på milde rensende og vaskeaktive stoffer, sker der ikke noget ved, at vaske håret ofte. Se vores udvalg af shampoobarer

Har du hovedbundsproblemer, kan løsningen for nogle være, at vaske håret oftere. Læs mere om hovedbundsproblemer her.

 

Brug din tørshampoo med omtanke

Tørshampoo skal ikke være din bedste veninde, men mere en god bekendt. Tørshampoo er virkelig kommet for at blive – og der findes nok ikke mange kvinder, der ikke kender til konceptet. Læs mere om tørshampoo her. 

 

Fyld dig selv op med sundt fedt og protein

De fleste oplever, at de taber meget hår, når de ammer. Der bliver sendt en masse fedt direkte ud med modermælken, som er vigtigt for babys udvikling. Men det skaber et ekstra behov for at fylde dine egne depoter op. Hår og hud styrkes af omega 3, 6 og 9. Herudover er protein også vigtigt. Hår er lavet af protein, men modermælken er også fyldt med. Derfor er det en god idé at sikre, at der indgår gode proteinkilder i alle måltider, så din egen krop også får nok protein.

 

Hvad skal du gøre med ammehår?

  • Hårmassage er vores store besættelse. For der er intet dårligt ved det. Du kan gøre det gratis, det kræver ikke oceaner af tid, og det har ingen (dårlige) bivirkninger. Læs mere om hvorfor vi elsker hårmassage så meget her.

  • Spise sundt og drik nok vand. Ja, den har du nok hørt før, men det er fordi, det er enormt vigtigt. Du kan gøre nok så mange ting, men hvis du ikke giver din krop en masse næring og vigtige ’byggeklodser’, så kan den ikke give dig, det du vil have af den.

  • Vask håret. Som tidlige skrevet er der gået lidt sport i, at vi skal vente med at vaske hår. Vask dit hår, når det trænger, og sørg for at massere godt med fingrene, når du vasker. Sørg for at bruge en dybderensende shampoo et par gange om måneden, så du kan få renset sved og snavs godt væk. Få vores 5 tips mod skånsom hårvask her

 

Hvad skal du IKKE gøre med ammehår

  • Overforbrug af tørshampoo. Brug tørshampoo med måde, og rens godt efter

  • Forvente at der sker noget på 1 mdr. Der findes ikke hurtige metoder til at få håret til at vokse. Derfor bør du væbne dig med tålmodighed og kontinuitet, hvis du ønsker at gøre noget. Du kan også acceptere kroppens tilstand, sørge for at give den sund mad, så meget søvn dit liv tillader, og pleje det hår du har.
  • Du må ikke være sur på din krop. Når du er gravid og derefter ammer, er din krop på et kæmpe arbejde og i store forandringer. Det er derfor også lidt meget at kræve af den, at den skal skabe flot hår og smuk hud samtidig med at den holder dit barn og dig selv kørende. Så husk i stedet på alt det din seje krop kan og gør lige nu: skaber et menneske!


Kommentarer (0)

Der er ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at lægge en besked!

Efterlad en kommentar

Flere artikler fra Simpelt.dk's blog

Har du set disse?

Simpelt shampoobar 01 allergy certified uden duft
Simpelt shampoobar 01 allergy certified uden duft
Simpelt shampoobar 01 allergy certified uden duft
Simpelt shampoobar 01 allergy certified uden duft emballage
Simpelt shampoobar 01 allergy certified
Simpelt shampoobar 01 uden duft
87,00 kr
Simpelt shampoobar 01
Allergicertificeret
Simpelt shampoobar 02
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin uden SLS
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin curling girl
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin alle hårtyper
Simpelt shampoobar 02 duft af mandarin uden plastikfemballage
87,00 kr
Simpelt shampoobar 02
Simpelt shampoobar 03
Simpelt shampoobar 03
Simpelt shampoobar 03
Simpelt shampoobar 03
Simpelt shampoobar 03
87,00 kr
Simpelt shampoobar 03
Allergicertificeret
Simpelt balsambar 01
simpelt balsambar emballage
simpelt balsambar
Simpelt balsambar 01
Simpelt balsambar 01 uden duft
133,00 kr
Simpelt balsambar 01
Allergicertificeret
shampoobar mini allergy Certified Simpelt
Simpelt mini shampoobar 01 uden duft
Simpelt mini shampoobar 01 uden duft emballage
30,00 kr
Simpelt mini shampoobar 01
Allergicertificeret
Simpelt mini shampoobar 02
Simpelt mini shampoobar 02 emballage
Simpelt mini shampoobar 02 med duft af mandarin
30,00 kr
Simpelt mini shampoobar 02